1. Udarbejd dødsattest
2. Anmeld dødsfald
Kirkekontoret sørger for at underette de andre offentlige indstanser om dødsfaldet, herunder folkeregisteret, skifteretten og skattevæsenet.
Man kan enten selv udfylde blanketten eller aftale at bedemanden står for det praktiske. Hvis man selv udfylder "Anmodning om begravelse/ligbrænding", skal man vedlægge følgende dokumenter:
- Kopi af dødsattesten
- Afdødes sygesikringsbevis
- Dåbsattest og evt. vielsesattest
3. Begravelsen - Afgørelser
Hvis ikke man er tilfreds med sognepræstens afgørelse eller familien ikke er enige om hvor afdøde skal begraves, kan man bede skifteretten træffe en afgørelse.
De pårørende har ret, men ikke pligt til at håndtere begravelsen. Er der ingen der ønsker at stå for det, er det kommunens ansvar. Dog mister man al indflydelse, og kommunen træffer samtlige beslutninger både hvad angår pris og gravsted.
4. Begravelsen - Planlægning
Der er tre former for begravelse, og prisen varier meget afhængigt af hvilken man vælger. Ved at benytte dette beregningsmodul, kan man bedre beslutte hvilke elementer begravelsen skal indeholde Beregn
5. Skifteretsattest
Efter et møde, enten per telefon eller fysisk, træffer skifteretten en afgørelse af hvordan dødsboet skal behandles, og udsteder en gratis skifteretsattest. Alle personer på denne attest, kan råde over afdødes formue. Er der flere arvinger, anbefales det at man vælger en arving til at håndtere dødsboet. De andre arvinger skal give fuldmagt hertil.
Hvis afdøde ejede fast ejendom, og den skal sælges behøver man ikke tinglyse skifteretsattesten. I alle andre tilfælde bør den tinglyses. Det gøres bla. for at kunne opnå rentefradrag hvis der er gæld i ejendommen og for at sikre dokumentet elektronisk.
6. Behandling af Dødsbo
Hvis fx. boet størrelse er under 40.000 kr. efter begravelsesudgifter, behandles boet som et "Boudlæg".
Efterlader afdøde sig en ægtefælle, og er den samlede formue på under 680.000 kr., efter gæld og begravelsesudgifter, behandles det som et "ægtefælleudlæg".
De forskellige møder boet kan behandles på, er uddybet på domstol.dk.
7. Opsig abonnementer, lejemål, forsikringer og sociale konti
Opsig lejemål og abonnementer på fx. fagforening, A-Kasse, telefon, aviser, ugeblade, levering af mad mv.
Forsikringerne skal opsiges løbende, som der ikke længere er behov for dem. Ulykkesforsrikringen kan opsiges med det samme, men indboforsikringen skal gælde indtil boet er rydddet, ligesom bil og evt. husforsikring skal gælde indtil de afvikles.
Sørg for at lukke afdødes sociale konti som facebook, twitter og andre, men vent nogle måneder med at lukke mail. Der kan sagtens komme rykkere eller andre opkrævninger ind, som du har overset i oprydningen.
Spærring af bankkonti
Ægtefælle eller samlever vil først kunne hæve penge efter skifterettens afgørelse.
Håndtering af arv
De pårørende skal sikre at formuen bliver opbevaret forsvarligt.
Ingen pårørende
Sammenlign bedemænd
Man kan sammenligne pakkepriser på en række online bedemænd her Pakker
Gratis online dødsannonce
Fælg denne guide og opret nemt og hurtigt en gratis dødsannonce Gratis dødsannonce
Ønsker man at komme ud til flere pårørende kan man vælge at oprette en dødsannonce i en eller flere af landets aviser eller ugeblade på Dødsannoncer.dk
Kvitteringer for begravelse
Alle udgifterne trækkes fra boet ind boafgiften beregnes.
Tal om din sorg
I nogle tilfælde kan sorgen være så dyb eller pludselig at man har brug for at tale med en psykolog - Liste over psykologer.
Det vigtigste er at man ikke brænder inde med sin sorg, da det kan medføre psykiske konsekvenser senere i livet.
Anlæg sag om dødsbo
Tag evt. en gratis samtale med en advokat inden hos kommunen eller hos Advokatvagten.
Bobestyrer
Såfremt en specifik bobestyrer ikke er beskrevet i testamentet, kan arvingerne selve udpege en. Ellers vil skifteretten udpege bobestyreren.
Arvinger hæfter ikke for gælden hvis boet behandles af en bobestyrer.
Lejemål
Udlejer har pligt til at søge nye udlejere, så snart lejligheden er ryddet.
En ægtefælle eller samlever, der har levet sammen med afdøde i 2 år, har ret til at fortsætte lejemålet.